
Sekä Pohteen että järjestöjen näkökulmasta järjestökumppanit tunnistetaan melko hyvin, mutta palvelujen, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välillä on suurta vaihtelua. Yhteistyön tiivistämiseksi molemmat osapuolet korostivat yhteisen tietopohjan merkitystä, keskeisten ilmiöiden tunnistamista sekä ratkaisukeskeistä lähestymistapaa.
Talous yhteisenä huolena
Tapaamisessa nostettiin esiin, että sekä hyvinvointialueet että sosiaali- ja terveysjärjestöt kamppailevat talouden tasapainottamisen ja samanaikaisten rakenteellisten ja toiminnan uudistusten kanssa. Yhteisenä näkemyksenä todettiin, että hyvinvointialueille tulisi luoda kannustimia ennaltaehkäisevään toimintaan ja järjestöyhteistyöhön myös rahoituksen keinoin.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn avustusleikkaukset herättivät yhteistä huolta. Niiden nähtiin lisäävän alueellista eriarvoisuutta, synnyttävän katvealueita järjestötoimintaan sekä pakottavan järjestöjä mukautumaan valtakunnallisiin teemoihin alueellisten ja paikallisten tarpeiden kustannuksella.
Yhteistyön rakenteet kunnossa
Pohteen ja järjestöjen edustajat olivat yhtä mieltä siitä, että Pohteella on jo nyt hyvät rakenteet järjestöyhteistyölle. Järjestöverkostot tarjoavat tärkeitä keskustelun paikkoja palvelujen ja järjestöjen välillä. Verkostoja tulee hyödyntää rohkeammin myös yhteisten hankkeiden suunnittelussa.
Järjestöillä on keskeinen rooli, kun Pohde päivittää strategiaa, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa sekä hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa valtuustokauden vaihtuessa. Yhteistyön tiivistämiseksi on tärkeää miettiä konkreettisia tekoja.
Yhteistyötä on tarkoitus vahvistaa jatkossa vuosittain toistuvilla Pohteen johdon ja järjestöverkostojen edustajien tapaamisilla.
Lisätietoja
Löydät lisätietoa järjestö- ja seurakuntayhteistyöstä Pohteen verkkosivuilta.