Työkyky
- Työkyvyn tuki
Mitä työkyky on?
Terveys ja toimintakyky ovat työkyvyn perusta. Työkyky muodostuu kokonaisuudesta, johon vaikuttavat fyysinen, henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Se vaihtelee elämäntilanteiden ja työolosuhteiden mukaan, eikä ole pysyvä tila. Siksi on tärkeää pysähtyä välillä pohtimaan omaa jaksamistasi ja huomata ajoissa, milloin tarvitset tukea.
Lisää tietoa työkyvyn määritelmästä löydät Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.
Miten arvioit työkykysi?
Kykyviisarin avulla voit arvioida omia voimavarojasi ja saada vinkkejä siihen, mihin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Tämä itsearviointityökalu auttaa sinua ymmärtämään paremmin omaa tilannettasi ja suunnittelemaan seuraavia askelia.
Kykyviisarin verkkosivuilla voit:
- tehdä työkyvyn itsearvion
- saada palautteen vastauksistasi heti kyselyn jälkeen
Tuloksiasi ei tallenneta, eikä niihin voi palata myöhemmin. Halutessasi voit tulostaa tulokset itsellesi vastauksen jälkeen. Kykyviisarin on kehittänyt Työterveyslaitos.
Mitä on osatyökykyisyys?
Osatyökykyisyys ei tarkoita työkyvyttömyyttä. Se tarkoittaa, että voit tehdä työtä omien vahvuuksiesi ja voimavarojesi mukaan. Kun työtehtävät ja -olosuhteet suunnitellaan sinulle sopiviksi, on mahdollista jatkaa työelämässä.
Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja voi liittyä monenlaisiin elämäntilanteisiin. Osatyökykyinen voi olla esimerkiksi:
- pitkäaikaissairaat
- vakavasta sairaudesta toipuvat
- vammaiset henkilöt
- työttömät, joilla on terveydellisiä rajotteita
- ihmiset, jotka ovat kokeneet elämänkriisin
Osasairauspäiväraha tukee sinua, jos et ole täysin työkykyinen. Sen avulla voit tehdä osa-aikatyötä ja samalla tukea omaa työkykyäsi. Tavoitteena on auttaa sinua palaamaan kokoaikatyöhön. Lisää tietoa osasairauspäivärahasta löydät Kelan verkkosivuilta. Lisää tietoa osasairauspäivärahasta saat Kelan verkkosivuilta.
Mitä on työkyvyttömyys?
Joskus voi tulla eteen tilanne, jossa oma työkyky heikkenee niin paljon, ettei työssä jatkaminen ole enää mahdollista. Silloin on tärkeää saada oikea-aikaista tukea sekä tietoa etuuksista, kuntoutuksesta ja uusista mahdollisuuksista.
Hyvinvointi ja työkyky kulkevat käsi kädessä – kun pidät huolta itsestäsi, vahvistat voimavarojasi niin työssä kuin muussakin elämässä. Reittiksestä löydät sisältöjä ja palveluita, jotka tukevat hyvinvointiasi ja auttavat sinua ylläpitämään työkykyäsi.
Jos jäät työttömäksi, saat lisää tietoa Kelan verkkosivuilta. Sieltä löydät myös tietoa sairauspäivärahasta, kuntoutustuesta, työkyvyttömyyseläkkeestä ja työttömyystuesta.
Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke (Kela.fi)
Työeläkekuntoutus
Jos sairaus, vika tai vamma uhkaa johtaa työkyvyttömyyteen, sinulla voi olla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen eli työeläkekuntoutukseen, jonka järjestää työeläkevakuuttaja. Sen tavoitteena on estää työkyvyttömyyttä ja auttaa jaksamaan työelämässä pidempään. Lisää tietoa saat Tela ry:n verkkosivuilta.
Työkyvyttömyyseläke
Jos sairaus tai vamma vaikeuttaa työntekoa pitkäaikaisesti, voit hakea työkyvyttömyyseläkettä. Se tarjoaa taloudellista turvaa tilanteessa, jossa et pysty tekemään työtäsi tavalliseen tapaan. Eläke voi olla määräaikainen tai pysyvä. Ennen hakemista on hyvä selvittää, olisiko kuntoutuksesta tai muista tukitoimista apua työelämään palaamisessa.
Hakemista varten tarvitset lääkärinlausunnon ja yhteydenoton omaan työeläkeyhtiöösi. Lisää tietoa työkyvyttömyyseläkkeestä löydät Eläketurvakeskuksen verkkosivulta.
Työkyvyttömyyseläke (Työkyky.fi)
Työttömien terveystarkastus Pohteella
Jos olet työtön, sinulla on oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen terveydenhoitajan vastaanotolla. Tarkastusten tarkoituksena on arvioida ja vahvistaa sinun terveydentilaasi, hyvinvointiasi sekä työ- ja toimintakykyäsi. Terveystarkastukseen kuuluu mittauksia ja tutkimuksia. Jos haluat terveystarkastukseen, ota yhteyttä kuntakohtaisten ohjeiden mukaan.
Ammattilaiselle
Työkyvyn tuen palvelupolku on tarkoitettu sinulle, joka työssäsi autat ihmisiä ylläpitämään ja vahistamaan heidän työ- ja toimintakykyään. Työskentelet ehkä työllistymisen, työhön paluun tai työssä jatkamisen tukena.
Työterveyslaitoksen avoimessa verkkokoulutuksessa opit, mistä työkyvyn tuen palvelupolku muodostuu ja miksi työ- ja toimintakyvyn tukeminen on tärkeää. Saat käytännön keinoja asiakastyöhön ja voit auttaa asiakkaitasi entistä paremmin. Työterveyslaitoksen sivulla on myös kattavasti muuta oppimateriaalia ammattilaisten asiakastyön tueksi ja oman työhyvinvoinnin tueksi.
Työkyvyn tuen palvelupolku (Ttl.fi)
Työkyvyn edistämiseen ja kuntotuksen tukemiseen löydät asiantuntijoiden tuottamaa tietoa, käytännön työkaluja ja materiaaleja Terveyskylän Kuntoutumistalon sivuilta.
Reittis-haku
Voit hakea Reittis-sisältöä haun avulla.