Järjestöavustukset, järjestöyhteistyöryhmä, järjestöverkostot ja järjestöyhdyshenkilöt, ks. lisätietoja Pohde.fi-sivustolta.
Pohjois-Pohjanmaan ruoka-apuhanke
Hankkeen tavoitteena on tukea ruoka-aputoiminnan järjestämistä ja yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan alueella.
Pohjois-Pohjanmaan ruoka-apuhankkeen 2025-2026 tavoitteena on tukea ruoka-aputoiminnan järjestämistä ja yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan alueella.
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtionavustuksella rahoittama hanke
- Hankkeen päätoteuttajana Pohde ja osatoteuttajina 14 yleishyödyllistä toimijaa
- Hankeaika 1.1.2025-31.12.2026
Ruoanjakotilaisuuksien ja yhteisöllisten ruokailujen aikataulut ja tarkemmat tapahtumapaikat löydät Ruoka-apu.fi-palvelusta ja Lähellä.fi-palvelusta.
Hankkeen toiminta tukee ruoka-avun järjestämistä vaikeassa työmarkkina-asemassa ja työmarkkinoiden ulkopuolella oleville vähävaraisille henkilöille kaikissa ikäryhmissä. Erityisesti ruoka-avun tarvitsijoina on työttömiä, lapsiperheitä, nuoria, ikäihmisiä ja maahanmuuttajia.
Hanke mahdollistaa ruoka-aputoimijoiden perustoimintaa ja yhteistyötä sellaisten toimijoiden kanssa, jotka myös omalta osaltaan pyrkivät tukemaan em. kohderyhmiä. Hanke tukee ruoka-avun kiinnittymistä alueen palvelujärjestelmään, kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin ja kuntien hyvinvointityöhön.
Osatoteuttajat
Ruoka-aputoimintaa hankkeessa toteuttaa 14 toimijaa 15 kunnan alueella:
- Eväitä Elämään ry
- Kalajoen vapaaseurakunta
- Korvensuoran asukasyhdistys ry
- Kris-Oulu ry
- Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry
- Kumppanuustalo Nuotta ry
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kempeleen yhdistys ry
- Nuorittan nuorisoseura ry
- Oulun Rajakyläyhdistys ry
- Raahen Vapaaehtoiset ry
- Suomen punainen risti Oulun piiri
- ViaDia Oulu ry
- Ystävällisesti Ylikiiminki Asukasyhdistys ry
- YWAM Oulu ry
Tavoitteet ja toimenpiteet
Ruoanjakelutilaisuuksiin ja yhteisöllisiin ruokailuihin osallistuvat vähävaraiset kokevat saavansa tarvitsemaansa ruoka-apua ja kuuluvansa yhteisöön:
- Yhteisöt toteuttavat ruoka-apua ruokajakelutilaisuuksina ja yhteisöllisinä ruokailuina. Ruoka-apua saavia ei velvoiteta osallistumaan uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan.
- Yhteisöt järjestävät voimavarojensa mukaan muuta osallisuutta edistävää toimintaa.
Ruoanjakelutilaisuuksiin ja yhteisöllisiin ruokailuihin osallistuvat vähävaraiset saavat tietoa palveluista ja toiminnoista, joita he voivat tarvita:
- Pohde kokoaa ja painattaa syksyyn 2025 mennessä esitteen, johon on koottu tietoja keskeisistä palveluista ja toiminnoista, joihin ruoka-avun saajilla on arviointikyselyn mukaan tarvetta. Yhteisöt jakavat esitettä ruoanjakeluissa ja yhteisöllisissä ruokailuissa vähintään kaksi kertaa vuoden aikana. Yhteisöt seuraavat jaettujen esitteiden määriä.
- Yhteisöt neuvovat ja kannustavat ruoka-avun asiakkaita sekä ohjaavat heitä toimintojen ja palvelujen piiriin.
- Yhteisöt kutsuvat ruoanjakelutilaisuuksiin ja yhteisöllisiin ruokailuihin vieraaksi sellaisten tahojen (esim. kuntien työllisyyspalvelujen) ja yhteisöjen (esim. yhdistysten, säätiöiden ja seurakuntien) edustajia, joiden toiminnoista ruoka-avun saajat voisivat hyötyä. Yhteisöt seuraavat toteutuneiden vierailujen määriä.
Ruoka-apua toteuttavat vapaaehtoiset kokevat olevansa tarpeellisia muille ihmisille ja kuuluvansa yhteisöön:
- Yhteisöt rekrytoivat, perehdyttävät ja tukevat tarpeen mukaan ruoka-avun vapaaehtoisia tehtävissään.
- Koska vapaaehtoisten kouluttamiseen ja virkistykseen ei voi käyttää valtionavustusta, yhteisöt hankkivat tarvittaessa muuta rahoitusta vapaaehtoisten kouluttamiseen ja virkistykseen
Ruoka-apua toteuttavat yhteisöt toimivat yhteistyöfoorumeilla, joilla ne kohtaavat muita vähävaraisten parissa työskenteleviä toimijoita:
- Yhteisöt osallistuvat joko oman kuntansa yhteistyötapaamisiin, yhdistysiltoihin tai järjestöverkoston tapaamisiin, Pohjois-Pohjanmaan taloudellisen hyvinvoinnin teemaverkoston tapaamisiin tai valtakunnallisiin ruoka-aputoimijoiden tapaamisiin sen mukaan, mitkä foorumit palvelevat parhaiten heidän omaa toimintaansa.
- Pohteen sosiaalipalvelujen edustajia osallistuu vähintään kahdesti vuodessa Pohjois-Pohjanmaan taloudellisen hyvinvoinnin teemaverkoston tapaamisiin.
- Hankkeen toimintaa koordinoiva Pohteen työntekijä osallistuu vähintään kahdesti vuodessa Pohjois-Pohjanmaan taloudellisen hyvinvoinnin teemaverkoston tapaamisiin ja valtakunnallisiin ruoka-aputoimijoiden tapaamisiin.