Hyvää kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikkoa!

Julkaistu

Itsemääräämisoikeudesta tulee huolehtia

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikkoa. Viikon teemana on ”Itsemääräämisoikeudesta tulee huolehtia”. Kuten kenellä tahansa, myös kehitysvammaisilla henkilöillä on oikeus määrätä omasta elämästään ja päättää itseään koskevista asioista. Heillä on oikeus elää mahdollisimman tavanomaista ja samanlaista elämää kuin muillakin yhteiskunnan jäsenillä. Tämä mahdollistetaan oikeanlaisilla rakenteilla, mutta ennen kaikkea oikeanlaisilla asenteilla.

Kehitysvamma on vain yksi ihmisen monista ominaisuuksista ja usein rajoittaa vain osaa toiminnoista. Valintojen ja päätösten teko onnistuu kehitysvammaiselta henkilöltä vallan mainiosti, kunhan sitä pääsee harjoittelemaan ja tarvittaessa saa siihen tukea. Myös hyvin vaikeasti vammaiset henkilöt pystyvät osallistumaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin, jos heille annetaan siihen mahdollisuus ja välineet.

Kohti omannäköistä elämää

Liiallinen riskien ja virheiden välttäminen rajoittaa yksilön toiminnan mahdollisuuksia ja osallisuuden kokemusta. Elämässä tulee vääjäämättä eteen haasteita ja pettymyksiä, joihin kaikkiin ei voi etukäteen valmistautua. Meidän tulee miettiä, miten tuetusti ja turvallisesti mahdollistamme kehitysvammaisten henkilöiden omat valinnat, toiveet ja unelmat. Kaikilla ihmisillä on vahvuuksia ja kykyjä, ja jokaisen tulee saada yksilöllistä tukea löytääkseen ne.

Kehitysvammaiset nuoret kertovat itse haluavansa elää tavallista nuoren elämää. Yksi elämän etapeista on luonnollisesti itsenäistyminen ja omaan kotiin muutto. Nuoret ovat kertoneet omista toiveistaan: joku haluaa asua rivitalossa ja jollekin on tärkeää, että on oma sauna. Joku taas haluaa lemmikin ja toiselle on tärkeää, että välillä saa makoilla rauhassa sohvalla. Yksi haluaa matkustella, toinen tehdä töitä ja kolmas haluaa isona naimisiin. Onpa häitä joskus juhlittukin kehitysvammapalveluiden yksiköissä! Nämä ovat osin arkisia, mutta todella merkityksellisiä asioita.

Projektista työkaluja itsenäistymisen tukemiseen

Pohteella on käynnissä Suomen kestävän kasvun RRP2-hankkeeseen kuuluva projekti, jossa kehitetään itsenäistymisen tukemisen toimintamallia kehitysvammapalveluissa. Toimintamallin tavoitteena on antaa perheille ja ammattilaisille keinoja tukea itsenäistymisen taitoja, tukea perheitä elämänmuutostilanteissa ja edistää itsemääräämisoikeuden toteutumista. Tästä meillä on jo paljon hyviä käytäntöjä olemassa ja nyt pääsemme uudistuvan vammaispalvelulain hengessä luomaan yhtenäisiä toimintatapoja ja yhdenvertaisia palveluja koko Pohteen alueelle.

Terveiset projektin loistavalle kehittäjäverkostolle ja iloista joulun odotusta kaikille pohdelaisille!

Euroopan unionin rahoittama NextGenerationEU-logo

Laura Laakso

Kirjoittaja työskentelee projektisuunnittelijana RRP2-hankkeessa Itsenäistymisen tuen toimintamallin kehittämisen parissa kehitysvammapalveluihin.