Usein kysytyt kysymykset
Tällä sivulla julkaisemme hyvinvointialueen päätöksentekijöiden ja asiantuntijoiden vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue lisää altaTällä sivulla julkaisemme hyvinvointialueen päätöksentekijöiden ja asiantuntijoiden vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Lue lisää altaAjanvarauksessa, ajan siirtämisessä, tarkastelussa ja perumisessa, on vielä toistaiseksi paikkakuntakohtaisia eroja. Pohteen toimipisteiden yhteinen ajanvarausjärjestelmä on valmisteilla, jonka kautta voit jatkossa tarkastella Pohteen vastaanotolle tekemiäsi ajanvaruksia tai muuttaa varaustietoja.
Ajankohtaiset digitaaliset palvelut näet, kun valitset palvelun, jossa haluat asioida. Palveluvalinnan jälkeen klikkaa Valitse paikkakunta, jotta näet oman paikkakuntasi yhteystiedot.
Löydät reseptisi Kelan ylläpitämässä OmaKanta-verkkopalvelussa.
Mene osoitteeseen Kanta.fi/omakanta ja valitse Kirjaudu OmaKantaan.
Digitaalisen sote-keskuksen käyttö laajenee vaiheittain koko hyvinvointialueelle.
Digitaaliseen sote-keskukseen voit ottaa yhteyttä esimerkiksi seuraavissa asioissa:
Voit seurata maksukaton täyttymistä saamistasi asiakaslaskuista. Siellä on merkitty erikseen sellaiset tuotteet, jotka kerryttävät maksukattoa. Valitettavasti Pohteella ei ole vielä yhtenäistä laskutusjärjestelmää eikä asiointisivua, josta voisit kertymän tarkistaa. Jos epäilet, että maksukatto olisi jo täynnä, ota yhteyttä laskussa olevaan laskuttajan yhteystietoon tai sähköpostilla maksukatto@pohde.fi.
Asiakaslaskutusyksikön maksuaikajärjestelyyn.
Saat laskut paperisena, jos et ole tilannut laskua e-laskuna tai sähköiseen postilaatikkoon.
Jos olet tilannut e-laskun, ja haluat laskun paperisena, e-laskutilaus täytyy purkaa omassa verkkopankissa. Jos olet tilannut kirjeet sähköisenä OmaPostiin tai Kivraan, tee muutokset käyttämässäsi sovelluksessa. Voit muuttaa asetuksia niin, että haluat laskukopion myös paperisena tai perua sähköisen tilauksen kokonaan.
Tee tilaus omassa verkkopankissasi. Anna tarvittaessa tilauksen yhteydessä Pohteen y-tunnus, joka on 3221326-2. Tilaus tehdään omalla henkilötunnuksellasi. Et tarvitse aiempia laskuja tai muita tietoja.
Löydät verkkopankistasi kaksi laskutusaihetta nimellä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue: toisella tilaat Oulun yliopistollisen sairaalan e-laskut ja toisella muut Pohteen e-laskut.
Sairaalayön hinta on lyhytaikaisen laitoshoidon maksu eli 54,60 € hoitopäivältä 1.1.2024 alkaen.
Hoitopäivämaksu peritään kerran kalenterivuorokaudelta. Jos olet tullut osastohoitoon kello 21.00 ja kotiudut seuraavana päivänä kello 12.00, maksu peritään kahdelta hoitopäivältä.
Alle 18-vuotiaalta maksu peritään, jos hoitopäiviä terveyskeskuksessa, sairaalassa tai sen toimintayksikössä ei ole kertynyt kalenterivuodessa yli seitsemää.
Maksun suuruus riippuu siitä, onko palvelu tilapäistä vai säännöllistä. Pohde haluaa tukea lapsiperheiden hyvinvointia ja siksi lapsiperheillä on mahdollista saada myös maksutonta kotipalvelua.
Maksut määräytyvät asiakasmaksulain 10 e § ja asiakasmaksuasetus 3 § mukaisesti.
Pohteen talousneuvolaan auttaa ratkomaan näitä ongelmia.
Voit myös siirtää laskun eräpäivää. Ota yhteyttä laskujen maksuaikajärjestely-palveluun sähköpostitse tai soittamalla palvelunumeroon.
Pohteen aikuissosiaalityöstä saa ohjausta ja neuvontaa myös taloudellisiin asioihin.
Jos olet vahingossa maksanut liikaa laskua, olet esimerkiksi maksanut saman laskun kahteen kertaan, ilmoita siitä Asiakaslaskutusyksikön maksuaikatiimiin. Maksu palautetaan tilillesi. Voit ilmoittaa pankkitilinumerosi salattuna sähköpostina tai soittamalla.
Henkilöstö ja valtion rahoitus eivät riitä nykyisten toimintamallien ja rakenteiden ylläpitämiseen. Muutos on välttämätön. Palveluntarve kasvaa erityisesti ikäihmisillä, lapsiperheillä sekä mielenterveys- ja päihdeasiakkailla. Tarvitsemme uudenlaisen tavan toimia, jotta voimme jatkossakin tarjota laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja.
Hyvinvointialueelle kuuluvat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon palvelut sekä pelastustoimen palvelut. Lisäksi hyvinvointialue edistää Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä yhdessä kuntien ja järjestöjen sekä muiden yhteistyötahojen kanssa.
Pohjois-Pohjanmaan asukkaat valitsevat luottamushenkilöt aluevaltuustoomme aluevaaleissa, jotka järjestetään neljän vuoden välein. Aluevaltuusto käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Valtuuston tehtäviin kuuluu muun muassa toimintastrategian linjaaminen ja päätöksenteko. Valtuustolla on kokonaisvastuu alueen toiminnasta ja taloudesta.
Aluevaltuusto nimeää aluehallituksen sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on yksi yhteinen strategia, jossa määrittelemme hyvinvointialueen tavoitteet ja palvelulupauksen pohjoispohjalaisille ihmisille. Strategiassa kerrotaan periaatteet, joiden mukaan toimimme. Strategia ohjaa päätöksentekoamme ja toimintaamme.
Erityistason hoidon järjestämiseksi Suomi on jaettu yliopistosairaalavetoisiin yhteistoiminta-alueisiin. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella sijaitsee yksi Suomen viidestä yliopistosairaalasta, Oulun yliopistollinen sairaala (OYS). Tällä Pohjois-Suomen yhteistyöalueella toimivat seuraavat hyvinvointialueet: Kainuun hyvinvointialue, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Lapin hyvinvointialue ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue.
Digitaalisen sote-keskuksen palvelut on tuotettu tähän asti osin ostopalveluna Lääkärisi Oy:ltä. Heillä työskentelee sekä sairaanhoitajia että lääkäreitä.
Lisäksi meillä on toimialueiden kehittämisen myötä palvelut laajentuneet mielenterveyspalveluihin ja kuntoutukseen. Näissä palveluissa työskentelee toimialueiden omaa henkilöstöä.
Maaliskuussa 2024 Digitaalinen sote-keskus laajenee Ouluun ja sinne tulee ostopalvelun lisäksi myös omia sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Heidän osaltaan on ilmoittautumismenettely Oulun vastaanottojen laajuudelta.
Digitaalisen sote-keskuksen palvelukokonaisuus kehittyy ja laajenee vahvasti vuoden 2024 aikana, jonka vuoksi myös henkilöstötilanne kehittyy jatkuvasti.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tai kuntien ammattilaisena olet keskeinen asiantuntija, kun kehitämme palvelujamme.
Voit jättää kehittämisidean kehittämisalustalle. Ideat ovat kaikkien Pohteen työntekijöiden nähtävillä. Alustalle voi paitsi kirjoittaa ehdotuksia, myös kommentoida ja arvioida muiden ideoita. Alustaa voi hyödyntää myös jo toteutettujen hyvien käytäntöjen jakamiseen.
Kaikki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tehtävä tutkimus on luvanvaraista rahoituslähteestä riippumatta ja edellyttää aina hyvinvointialueen tutkimuslupaa.
Lääketieteelliseen tutkimukseen, jossa puututaan ihmisen tai ihmisen alkion taikka sikiön koskemattomuuteen ja joka lisää tietoa terveydestä ja sairaudesta, tarvitaan lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan myönteinen lausunto.