Hengitystietulehdus

Tietoa ja toimintaohjeita, jos olet sairastunut flunssaan.

Lue lisää alta
Hengitystietulehdus on yleinen eri viruksien aiheuttama tauti

Hengitystietulehduksen voi yleensä todeta pelkkien oireiden perusteella ja se vaatii harvoin muuta kuin itsehoitoa.

Aikuiset voivat sairastaa vuoden aikana useita hengitystietulehduksia. ​Sen hoidossa lepo ja raskaan ruumiillisen rasituksen välttäminen ovat tärkeitä. Kevyt puuhailu ja jalkeilla olo on sallittua. Kuumeisena on hyvä huolehtia nestetasapainosta ja juoda tavanomaista enemmän.

Käsihygieniasta on syytä pitää hyvää huolta, sillä hengitystietulehdukset tarttuvat yleensä helposti.

Oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa. Tee oirearvio, jos sinulla on tulehdukseen viittaavia oireita nenässä, nielussa, kurkunpäässä, poskionteloissa, henkitorvessa tai keuhkoissa.

Tietoa hengitystietulehdusten itsehoidosta

Terveyskylän Keuhkotalosta löydät maksutta kattavasti tietoa ja tukea hengitystieinfektion hoitoon.

Itsehoito-ohjeet auttavat arvioimaan milloin on syytä hakeutua ammattilaisen hoidon tarpeen arvioon. Keuhkotalon hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeet on tarkoitettu yli 16-vuotiaan itsehoidon tueksi.

Siirry Terveyskylän Keuhkotaloon
Tietoa infektioiden ehkäisystä

Terveyskylän Keuhkotalosta löydät tietoa infektioiden ehkäisystä.

Käsihygienia ja rokotukset ehkäisevät infektioiden leviämistä. Sairastuneen on hyvä hallita oikea yskimistekniikka. Näin voit ehkäistä hengitystieinfektoiden tarttumisen ihmisestä toiseen. Täältä löydät lisää vinkkejä infektioiden leviämisen ehkäisyyn.

Siirry Terveyskylän infektioiden ehkäisy -osioon
Tietoa vastustuskyvyn parantamisesta

Terveyskylän Infektiotalosta löydät parhaimmat tavat parantaa puolustuskykyä infektioita vastaan.

Voit parantaa elimistön omaa puolustusjärjestelmää terveillä elämäntavoilla ja huolehtimalla levon riittävyydestä. Tutustu tautien tartunnan lähteisiin, jotta osaat varautua ja välttää altistumista.

Siirry Terveyskylän Infektiotaloon
Hengitystientulehduksen itsehoito-ohje

​​​​​​​​​​​​Nuhakuumeen voi yleensä todeta pelkkien oireiden perusteella ja se vaatii harvoin muuta kuin itsehoitoa. Päivystystalosta löydät ohjeet äkillisen flunssan itsehoitoon sekä tietoa milloin kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Siirry Terveyskylän Päivystystaloon
Saat neuvontaa terveyskeskuksesta

Tarvittaessa varaamme sinulle vastaanottoajan ammattilaiselle. Joillakin paikkakunnilla saat terveyskeskuksen palveluja myös Digitaalisesta sote-keskuksesta.

Terveyskeskukset