Seksitaudit

Seksitauteja ovat bakteerien ja virusten aiheuttamat taudit, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Seksitaudit ovat usein ehkäistävissä ja hoidettavissa.

Lue lisää alta
Apua, kun epäilet seksitautia

Tavallisimpia seksi- eli sukupuolitauteja näistä ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri ja HIV-infektio. Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Kondomi on ainoa menetelmä, jolla voidaan ehkäistä sekä seksitauteja että raskautta. Kondomia tulee käyttää yhdynnässä ja suuseksissä alusta loppuun saakka.

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta.

Oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa.

Tietoa seksiteitse tarttuvista taudeista

Terveyskylän Ihotautitalosta löydät tietoa seksitaudeista. Saat tietoa esimerkiksi Genitaaliherpeksen, Klamydian, Kondylooman, Kuppan, Tippurin ja muiden seksissä tarttuvien tautien hoidosta.

Siirry Terveyskylän Ihotautitaloon