Närästys

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua tai epämiellyttävää tunnetta rintalastan takana. Oire on yleinen ja se liittyy usein ruokailuun. Närästystä voi lievittää kotikonstein.

Lue lisää alta
Apua närästyksen hoitoon

​Närästys tuntuu usein poltteena rintalastan takana, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen, joka saattaa tuntua karvaana makuna suussa. Närästys lisääntyy usein happamien ruokien tai liian raskaiden aterioiden syönnin jälkeen. Tilapäistä närästysoiretta voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeitä. Itsehoitolääkkeitä voi käyttää parin viikon ajan. Oireiden väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Jos närästysoireeseen liittyy yllättävää tai äkillistä vatsa- tai rintakipua, on hoitoon hakeuduttava heti. Oireet voivat olla merkkejä sydänperäisestä kivusta. Samoin tulee toimia, jos närästysoireisiin liittyy verioksentelua tai nielemisvaikeutta. Oirearvio kertoo luotettavasti, vaativatko oireesi ammattilaisen hoitoa.

Närästyksen itsehoito-ohje

Terveyskylän Päivystystalosta saat tietoa ja itsehoito-ohjeita närästykseen ja sen oireisiin.

Siirry Terveyskylän Päivystystaloon
Tietoa raskauden aikaisesta närästyksestä

Närästys on tavallinen vaiva raskauden aikana. Sen yleisin syy närästykselle raskausaikana on kohdun kasvamisen aiheuttama vatsaontelon paineen kasvu. Terveyskylän Naistalosta löydät tietoa raskausajan tuomiin kehon muutoksiin ja vaivoihin sekä itsehoito-ohjeita raskausajan närästykseen.

Siirry Terveyskylän Naistaloon