Tietosuoja terveydenhuollossa

Potilasasiakirjoja ja -tietoja käsitellään ensisijaisesti hoidon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi vain käsittelyn edellyttämässä laajuudessa. Tietojen käsittely on oleellista turvallisen hoidon takaamiseksi, jatkohoidon turvaamiseksi ja tietosuojaoikeuksien toteuttamiseksi.

Lue lisää alta

Pohteen potilasrekisteri

Pohteen yhtenä lakisääteisenä tehtävä on terveydenhuollon järjestäminen. Pohde on rekisterinpitäjä sen järjestämisvastuulle kuuluvassa toiminnassa syntyneille sekä sille kuntien ja kuntayhtymien hallinnasta siirtyneille terveydenhuollon potilastiedoille, jotka muodostavat hyvinvointialueen potilasrekisterin.

Potilastiedoista ja niiden käsittelystä säädetään muun muassa potilaan asemasta ja oikeuksista annetussa laissa (785/1992), sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa potilasasiakirjoista (94/2022), sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetussa laissa (784/2021), julkisuuslaissa (621/1999) ja tietosuojalaissa (1050/2018).

Potilastietojen käsittely

Potilasasiakirjoja ja -tietoja käsitellään ensisijaisesti hoidon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi vain käsittelyn edellyttämässä laajuudessa. Tarpeellisten ja virheettömien tietojen käsittely on oleellista turvallisen hoidon takaamiseksi, jatkohoidon turvaamiseksi ja tietosuojaoikeuksien toteuttamiseksi.

Pohteen järjestämiä terveydenhuollon palveluja, joissa syntyy ja käsitellään potilastietoja, ovat kotisairaanhoito, iäkkäiden neuvontapalvelut, lääkinnällinen kuntoutus, neuvolapalvelut, kouluterveydenhuolto, mielenterveystyö, päihdetyö, avosairaanhoito, sairaalahoito, päivystys, ensihoito, erikoissairaanhoito, opiskelijaterveydenhuolto, terveysneuvonta ja terveystarkastukset, suun terveydenhuolto, laboratorio- ja kuvantamispalvelut, seulonnat ja työterveyshuolto.

Käsiteltävät tiedot saadaan potilaalta itseltään tai tämän lailliselta edustajalta, potilaan suostumuksella omaisilta tai muilta terveydenhuollon järjestäjiltä / toimijoilta ja lakiin perustuen tarvittaessa muilta viranomaisilta. Potilastietoja syntyy myös potilaan hoidon toteuttamisen yhteydessä.

Tiedot kirjataan Pohteella käytettyihin paikallisiin potilastietojärjestelmiin, josta ne tallentuvat Potilastiedon arkistoon, joka on osa valtakunnallisia Kanta-palveluita.

Kanta-palveluihin tallennetut potilastiedot ovat katsottavissa OmaKannasta. Yleensä asiakirjat näkyvät OmaKannassa heti, kun asiakirja on tallennettu Potilastiedon arkistoon. Ammattilainen voi tarvittaessa viivästää tietojen näkymisen OmaKannasta, jos siihen on hoidollinen suu. Viivästämisen kesto arvioidaan tapauskohtaisesti.

Terveydenhuollon potilastietojen säilyttäminen, arkistointi ja hävittäminen määräytyvät lainsäädännön perusteella. Pääsääntöisesti potilastietoja säilytetään 12 vuotta kuolemasta. Joillakin potilasasiakirjoilla on lyhyempi säilytysaika, esimerkiksi täysi-ikäisen potilaan diagnostiikkaan liittyvät tutkimustulokset (röntgenkuvat) säilytetään 12 vuotta asiakirjan syntymästä. Osa potilastiedoista on määrätty pysyvään säilytykseen. Tällaisia ovat perinnöllisyyslääketieteen asiakirjat sekä 18. ja 28. päivinä syntyneiden potilaiden potilasasiakirjat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Tietosuojaoikeuksien käyttämisestä on kerrottu Tietosuojaoikeutesi-sivulla.

Salassapitovelvoitteet

Kaikki terveydentilaan liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä. Potilasasiakirjoja ja -tietoja saavat pääsääntöisesti hankkia, katsella tai luovuttaa vain hoitoosi tai siihen liittyviin tehtäviin osallistuvat henkilöt tai käsittelylle on muu lakisääteinen peruste. Sivullisia ovat kaikki muut kuin edellä mainitut henkilöt.

Työntekijöitä, opiskelijoita ja muita terveydenhuollossa toimivia henkilöitä sitoo salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus on voimassa myös työsuhteen tai tehtävän päättymisen jälkeen. Ethän myöskään itse paljasta muille terveydenhuollossa kuulemisiasi tai näkemiäsi, muita potilaita koskevia asioista tai tietoa potilaana olosta. 

Asiakirjoja ja niissä olevia tietoja ei luovuteta sivullisille ilman suostumustasi, jollei laissa ole perustetta luovuttamiselle.

Pohteella yksi terveydenhuollon potilasrekisteri

Hyvinvointialuemuutoksen myötä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri. Siinä yhdistyvät alueella aiemmin toimineiden julkisten palvelunantajien potilastiedot ja hyvinvointialueen aloittamisen jälkeen syntyneet uudet potilastiedot. Terveydenhuollon potilas- ja reseptitietosi ovat hyödynnettävissä koko hyvinvointialueella julkisessa terveydenhuollossa hoitosi yhteydessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueella esimerkiksi hoitava lääkäri voi tarkastella potilastietojasi, joita sinusta on kirjattu hyvinvointialueesi eri terveydenhuollon yksiköissä, jos hoitosi sitä vaatii. Et voi kieltää saman potilasrekisterin sisällä tietojesi käsittelyä.

 

Ennen hyvinvointialuetta tehty luovutuskielto

Jos olet tehnyt luovutuskiellon ennen 1.1.2023, joka koskee hyvinvointialueelle siirtynyttä palvelupaikkaa, kielto eivät ole enää voimassa hyvinvointialueen sisällä. Esimerkiksi potilastietojen liikkumista Oulun alueen terveyskeskusten ja Oulun Yliopistollisen sairaalan välillä ei voi enää kieltää.

Kaikkia Pohteen terveydenhuollon palvelupaikkoja ei ole vielä teknisesti siirretty Pohteen toimintayksikön alle Kanta-palveluihin kuuluvassa Koodistopalvelussa. Tämän vuoksi OmaKannassa voi näkyä esimerkiksi Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut vielä omana erillisenä yksikkönään, vaikka se on yksi Pohteen palvelupaikoista ja sen toiminnassa muodostuvat potilasasiakirjat ja -tiedot ovat osa Pohteen terveydenhuollon potilasrekisteriä.

Voit halutessasi tehdä luovutuskiellon Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja muiden hyvinvointialueiden ja yksityisten terveydenhuoltopalveluiden välillä.