Ehkäisevä päihdetyö

Palvelun sisältö

Ehkäisevän päihdetyön tarkoituksena on ehkäistä ja vähentää alkoholin, huumeiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä muiden päihtymiseen käytettävien aineiden käyttöä ja haittoja. Ehkäisevä päihdetyö koskee myös rahapelaamista ja muita toiminnallisia riippuvuuksia. Tavoitteena on edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Keskeistä on päihteiden käytön tai muun riippuvuuden varhainen puheeksi otto, ongelmakäytön tunnistaminen ja tuen pariin ohjaaminen.

Hyvinvointialueet, kunnat, yhdistykset, yritykset, poliisi ja muut valtion viranomaiset tekevät ehkäisevää päihdetyötä yhteistyönä.

Toimi näin

Ota yhteyttä A-klinikan päihdehuoltoon, terveyskeskukseen tai sosiaalitoimistoon, jos päihteiden käyttö tai rahapelaaminen aiheuttaa ongelmia sinulle tai läheisillesi.

Yhteystiedot

Palvelupaikka
Nivalan mielenterveyspalvelut
Osoite
Kalliontie 36,
85500 Nivala

Avoinna
Ma

8-16

Ti

8-16

Ke

8-16

To

8-16

Pe

8-15

Toimipisteessä on mielenterveyspalvelujen, perheneuvolan ja A-Klinikan vastaanotot. Toimipisteessa on myös lasten ja nuorten psykiatrisen yksikön sairaanhoitajan vastaanotto. Varaa aika vastaanotoille.

Palvelupaikka
Sosiaalitoimisto, Nivala

Kalliontie 15, 85500 NIVALA

Aikuis- ja perhesosiaalityö, lapsiperheiden sosiaalipalvelut, eroperheiden sosiaalityö, vammaispalvelut ja lastensuojelu.

Digitaaliset palvelut

Yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen asianomaisen henkilön suostumuksella

Jos olet huolissasi aikuisesta tai lapsesta, voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen sähköisellä lomakkeella. Voit käyttää lomaketta myös, jos sinulla itselläsi on tuen tarve.

Yhteydenottoon tarvitset asianomaisen henkilön suostumuksen. Jos kyse on alle 18-vuotiaasta, tarvitset lapsen huoltajan suostumuksen.

Tämä on palvelu on Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan asukkaille.

Digitaaliset palvelut

Terapianavigaattori

Terapianavigaattori on verkkokysely, joka kartoittaa mielenterveys- ja päihdeongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita ja toiveita. Kyselyn voi täyttää kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt henkilö. Se vie aikaa noin 20–30 minuuttia. Palvelu ei vaadi tunnistautumista ja voit täyttää kyselyn nimettömästi. Ota talteen koodi, jonka saat lopuksi. Mielenterveyspalvelujen ammattilainen näkee sillä tuloksesi ja se auttaa hoidon tarpeen arvioinnissa.