Pohdelaisen askelissa-podcast: Pohde tarjoaa elintapaohjausta etäyhteydellä

Julkaistu
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa työikäisille maksutonta elintapaohjausta. Ohjauksessa annetaan tukea muun muassa ravitsemukseen, liikkumiseen ja hyvään uneen. Elintapaohjaus on suunnattu etenkin heille, joilla on riski sairastua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Elintapaohjaus toteutetaan Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Palvelu on tarjolla lähes kaikissa kunnissa, joissa on käytössä digitaalinen sote-keskus. Oulainen ja Kärsämäki eivät toistaiseksi kuulu palvelun piiriin, vaikka Digitaalinen sotekeskus palvelee näillä paikkakunnilla 27.5.2024 alkaen.

Mukaan voi hakeutua tekemällä sähköisen terveystarkastuksen Omaolo.fi-verkkosivustolla ja lähettämällä sen ammattilaisen arvioitavaksi Omaolon ohjeiden mukaan. Elintapaohjaaja ottaa yhteyttä Omaolon kautta ja sopii asiakkaan kanssa ajan videovastaanotolle Digitaaliseen sote-keskukseen. Tässä vaiheessa asiakkaan kannattaa tarkistaa, että hän on antanut Omaolossa luvan viestien vastaanottoon sähköpostilla tai tekstiviestillä. Asiakas tarvitsee etänä annettavaan elintapaohjaukseen tietokoneen, puhelimen tai tabletin, ja hänellä täytyy olla mahdollisuus tunnistautumiseen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Elintapaohjauksessa etsitään keinoja pysyviin muutoksiin

Ohjausta on ollut tähän saakka tarjolla hoidon tueksi henkilöille, jotka ovat jo sairastuneet esimerkiksi diabetekseen. Mutta nyt avun piiriin halutaan myös heidät, joilla sairauksia ei vielä ole, jotta he saisivat elää terveinä myös tulevaisuudessa. Projektisuunnittelija Anne-Mari Ehrola aloitti syksyllä 2022 sopivan toimintamallin suunnittelun ja keväällä 2023 hän sai työparikseen Sara Veteläisen.

Etäelintapaohjauksen toimintamalli on rakennettu vaikuttavuustutkimusten perusteella ja asiakkaan hyvinvointia seurataan pitkäkestoisesti. Jokaisen elämä on yksilöllinen, joten valmiita vastauksia ei ole, mutta niitä etsitään yhdessä elintapaohjaajan kanssa. Ohjauksessa tuetaan ihmisen käyttäytymisen muutosta ja oman mielen havainnointia, jotta löydettäisiin syyt, jotka vaikuttavat arjen valintoihin.

Anne-Mari ja Sara kertovat miksi on tärkeää, että mahdollisimman monen on helppoa saada tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kuuntele haastattelu:

Jos evästeasetuksesi estävät podcastin näkymisen, voit muuttaa evästeasetuksia tai kuunnella haastattelun SoundCloudissa.

 

Mobiilisovellus Onnikka auttaa paikasta riippumatta

Hyvä esimerkki toimivaksi koetusta apukeinosta on Onnikka-mobiilisovellus. Oululainen linja-auton lempinimi Onnikka viittaa matkantekoon ja Onnikan antamien herätteiden, eli pysäkkien on todettu sitouttavan asiakkaita tehokkaasti pysyviin elämäntapamuutoksiin.

”Onnikka tarjoaa tietoa ja tehtäviä, mutta sisältö ei ole tylsää. Kaikkein kiinnostavinta on, että Onnikan pysäkkien kautta pääsee tutustumaan omaan mieleensä. Onnikka opettaa tuntemaan itseään paremmin, omia käyttäytymistapojaan ja valintojaan arjessa. Jokainen meistä tekee myös virhevalintoja, jotka eivät vie kohti tavoitteita. Sekin on normaalia, se kuuluu meidän elämäämme”, pohtii Anne-Mari Ehrola.

Pienetkin muutokset ovat tärkeitä

Anne-Mari Ehrola ja Sara Veteläinen pitävät elinympäristöämme haastavana terveyden kannalta. Liikkuminen jää arjessa helposti liian vähiin ja kaupat tarjoavat herkkuja määräalennuksella. On helppoa elää toisin kuin haluaisi. Motivaatio muutokseen voi löytyä omien arvojen ja tavoitteiden kirkastumisesta.

”Monilla on esimerkiksi sellaisia arvoja, että perhe on tärkeä ja halutaan touhuta lasten kanssa. Mutta oma tilanne voi olla sellainen, ettei pysty elämään kuten haluaisi. Meidän menetelmillämme annetaan työkaluja arkeen. Ratkomme asioita yhdessä asiakkaan kanssa hänen omasta elämäntilanteestaan käsin.”

“Prosessi voi lähteä liikkeelle yhdestä pienestä muutoksesta. Jostain täytyy aloittaa. Se on myös hyvin lohdullista. Eli ei tarvitse olla valmis kaikkeen. Riittää, että olet valmis johonkin”, Sara Veteläinen kannustaa.

Jos esimerkiksi ongelmana on jatkuva väsymys, liikunta ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Tärkeintä voi olla silloin etsiä keinoja unen parantumiseen ja riittävään lepoon. Elämä heittelee, eikä aina voi valmistautua kaikkeen, mitä se tuo eteen. Mutta silti voi valita omien arvojensa mukaisen elämän ja olla oman hyvinvointinsa puolella.

Anne-Mari Ehrola korostaa, että oman käyttäytymisen havainnointi on muutoksen avain:

“On luonnollista, että tartumme asioihin, jotka tuovat meille nopeasti mielihyvää. Senpä takia on käännyttävä sisäänpäin ja ymmärrettävä itseään ja omaa käyttäytymistään. Itsensä hyväksymisen kautta on helpompaa lähteä toimimaan omien tunteiden kanssa ja pysähtymään arjessa, havainnoimaan omaa käyttäytymistä eri tilanteissa.”

Taustalla yhteistyöverkosto ja Euroopan Unionin rahoitus

Etänä annettava elintapaohjaus toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kanssa. Toimintamalli on suunniteltu osana POP-Digi-Hoitotakuu hanketta ja sitä rahoittaa Euroopan Unionin Suomen kestävän kasvun ohjelma.

Etäelintapaohjausta tarjotaan tällä hetkellä Digitaalisen sote-keskuksen kautta Alavieskassa, Haapajärvellä, Haapavedellä, Nivalassa, Oulussa, Pyhäjoella, Pyhäjärvellä, Pyhännällä, Raahessa, Reisjärvellä, Sievissä, Siikajoella ja Ylivieskassa.

Kuuntele Pohdelaisen askelissa -podcasteja

Uutista on päivitetty 23.5.2024 tällä tiedolla:
Elintapaohjaus ei ole saatavilla Oulaisissa ja Kärsämäellä, vaikka  Digitaalinen sote-keskus toimii näillä paikkakunnilla.