Palaa takaisin

Työikäisten ravitsemus

  • Ravitsemus

Vihanneksia pöydällä.

Aikuisuudessa ravitsemuksen merkitys korostuu

Aikuiselämän aktiivisessa vaiheessa ravitsemuksen merkitys korostuu. Työikäisen hyvä ravitsemus tukee terveyttä, vireyttä ja työkykyä sekä vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Säännöllinen ateriarytmi, ravitsevat ateriat ja yhdessä syöminen edistävät jaksamista ja yhteisöllisyyttä. Elämäntilanteen muutokset, kuten työttömyys, voivat vaikuttaa ruokailutottumuksiin. 

Iän myötä terveelliset ruokatottumukset korostuvat, sillä riski sairastua kansansairauksiin kasvaa. Ravitsemus vaikuttaa keskeisesti monien suomalaisten terveysongelmien taustalla. Ylipaino altistaa sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille ja uniapnealle. Terveen painon säilyttämisessä ja ylipainon ehkäisyssä säännöllinen syöminen, terveyttä edistävä ruokavalio, kohtuulliset annoskoot, riittävä uni ja fyysinen aktiivisuus ovat keskeisiä elintapatekijöitä.

Työikäisillä keskeisiä hyvän ruokavalion tavoitteita ovat kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen, punaisen lihan ja lihavalmisteiden kulutuksen vähentäminen, pehmeiden rasvojen lisääminen sekä suolan käytön vähentäminen.

Vuorotyö tuo haasteita ateriarytmiin ja palautumiseen. Univaje ja epäsäännöllisyys vaikuttavat jaksamiseen ja sairastumisriskiin. Siksi omien elintapojen merkitys korostuu ja samalla voi tukea myös painonhallintaa ja työkykyä. 

Tältä sivulta löydät vinkkejä ruokavalion kohentamiseen ja miten vuorotyö vaikuttaa ruokailuun.  

Terveyttä edistävä syöminen

Sydänliitto on koonnut laajan aineiston ruuasta ja ravitsemuksesta. Sieltä löydät tietoa ja käytännön vinkkejä hyvinvointia edistävään syömiseen.
Sydän.fi

Elämänlaatua ruuasta – ammattilaisille

Ruuasta, syömisestä ja ravitsemuksesta keskusteleminen ei aina ole helppoa. Verkkosivuilta löydät siihen keinoja.
sites.uef.fi