Kempeleen ja Limingan toimipisteistä palvellaan myös Hailuodon ja Lumijoen asukkaita.
Käynti-/postiosoite
- Liminganraitti 4, 91900 Liminka
- Voimatie 6 A, 90440 Kempele
Tältä sivulta löydät tietoa sosiaalisesta luotosta, sen perusteista ja luoton hakemisesta.
Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, jotka asuvat vakituisesti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa kohtuullisilla ehdoilla. Syitä voivat olla muun muassa vakuuksien puuttuminen tai maksuhäiriömerkintä. Sosiaalinen luotto on hyvinvointialueen myöntämä laina, josta ei peritä koron lisäksi muita maksuja.
Sosiaalinen luotto on sosiaalihuoltoon kuuluva palvelu, jonka avulla ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Luoton saaminen edellyttää säännöllisiä tuloja, kuten palkkaa, eläketuloja tai ansiosidonnaista päivärahaa.
Sosiaalista luottoa voidaan myöntää esimerkiksi järjestelylainaan kokonaisvelkojen (enintään 8000 €) järjestämiseksi velkakierteen katkaisemiseen, välttämättömiin asunnon pienkorjauksiin, työssäkäynnin ja ammatinharjoittamisen mahdollistamien välttämättömien välineiden hankintaan, vuokra-asunnon vakuusmaksuun, työmarkkina-asemaa parantaviin opintoihin ja oppimateriaaleihin, talouden tasapainottamiseen sekä muihin välttämättömiin käyttötarkoituksiin, jos luotto edistää hakijan itsenäistä selviytymistä ja taloudenhallintaa pitkällä aikavälillä.
Sosiaalista luottoa ei myönnetä, jos
Hakemista varten tarvitaan tositteet tuloista, menoista, varoista, verotuspäätös, luottotietorekisteriotteet ja ulosottolaitoksen tosite sekä pankkitiliotteet ja tositteet kaikista veloista.
Veloiksi lasketaan muun muassa erääntyneet laskut, perintätoimistojen saatavat, ulosotossa olevat velat, luottokortit, pankkien ynnä muiden kulutusluotot, pikavipit, osamaksut ja rästivuokrat. Tarkemmat ohjeet tarvittavista liitteistä annetaan ajanvarauksen yhteydessä.
Hakijalle laaditaan maksuvaralaskelma, johon kirjataan kuukausittaiset tulot ja menot. Hakijan maksuvara tulee olla 30–350 €/kk jotta luottoa voidaan myöntää:
Sosiaalista luottoa haetaan kirjallisella hakemuksella liitteineen. Hakemus palautetaan sosiaalipalveluihin, josta ollaan hakijaan yhteydessä. Hakijalta voidaan edellyttää kahden–kuuden kuukauden seurantajaksoa taloudenhoidosta.
Sosiaalinen luotto on luonteeltaan viimesijaista, joten hakijan tulee selvittää ja käyttää ensisijaisia toimeentulon turvaamisjärjestelmiä, toimenpiteitä, palveluja ja etuuksia taloutensa sekä velkojensa hallintaan saattamisessa ennen sosiaalisen luoton myöntämistä.
Muita ensisijaisia vaihtoehtoja ovat muun muassa vapaaehtoinen velkojen sovittelumenettely, valtion järjestämä talous- ja velkaneuvonta ja yksityishenkilön velkajärjestely.
Jos hakijalle myönnetään sosiaalinen luotto, ohjataan häntä tekemään lisävelkaantumisen estämiseksi vapaaehtoinen maksuhäiriömerkintä luotonmaksun ajaksi luottorekistereihin (Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy). Merkinnästä käy ilmi luoton saajan talouden tasapainottaminen vapaaehtoisella velkajärjestelyllä ja se estää uusien luottojen myöntämisen.
Sosiaalista luottoa haetaan alla olevalla hakemuslomakkeella. Hakemukset palautetaan osoitteeseen sosiaalinenluotto@pohde.fi. Hakemuksen voi myös palauttaa oman asuinalueen sotekeskukseen kirjekuoressa, johon päälle tulee kirjoittaa teksti ”Sosiaalinen luotto”.
Sosiaalisen luoton hakemiseen saat tarkempaa ohjeistusta alla olevista yhteystiedoista.
Kempeleen ja Limingan toimipisteistä palvellaan myös Hailuodon ja Lumijoen asukkaita.
Iin ja Muhoksen toimipisteistä palvellaan myös Vaalan, Utajärven ja Tyrnävän asukkaita.
Raahen toimisto palvelee seuraavien kuntien asukkaita: Raahe, Kalajoki, Pyhäjoki, Siikajoki, Merijärvi
Rantakatu 4 H, 92100 Raahe
Oulaisten palvelupiste palvelee seuraavien kuntien asukkaita: Oulainen, Ylivieska, Alavieska, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäntä.
Lautatarhankatu 7 A, 86300 Oulainen
Haapajärven toimipiste palvelee seuraavien kuntien asukkaita: Haapajärvi, Nivala, Sievi, Reisjärvi, Pyhäjärvi, Kärsämäki.
Kirkkokatu 2, 85800 Haapajärvi
Kirjoita sähköpostin otsikoksi kotikuntasi ja sosiaalisen luoton hakemus. Toimita sähköpostin mukana hakemuksen lisäksi seuraavat liitteet:
Hakemuksen voi myös palauttaa oman asuinalueen sotekeskukseen kirjekuoressa, johon päälle tulee kirjoittaa teksti ”Sosiaalinen luotto”.
Jos lähetät hyvinvointialueelle sähköpostia, jossa on henkilötietoja, käytä turvasähköpostia.
Näin lähetät turvasähköpostin Pohteelle
1. mene sivulle https://turvaposti.pohde.fi/ ja kirjoita kenttään oma sähköpostiosoitteesi
2. klikkaa Rekisteröidy
3. saat omaan sähköpostiisi viestin, jonka linkistä pääset lähettämään turvasähköpostin.