Palaa takaisin

Tunnista elintapasairauksien riskitekijät

  • Elintavat

Tämä sivu on tarkoitettu ammattilaisen työn tueksi elintapaohjaukseen

Ylipaino​

Aikuisilla BMI yli 25.
Ikääntyneillä eli vähintään 65-vuotialla normaali BMI on 23-29.

Vyötärölihavuus

Naiset tavoite alle 80 cm, lievä terveyshaitta 80-87 cm,  suuri terveyshaitta yli 88 cm.
Miehet tavoite alle 94 cm, lievä terveyshaitta 94-101 cm, suuri terveyshaitta  yli 102 cm.

Liikkumattomuus​

Säännöllisen liikunnan puute tai hyvin vähäinen fyysinen aktiivisuus.

Kohonnut verenpaine​

Toistuvat kotimittaukset yli 135/85 mmHg.

Kohonneet veren rasva-arvot​

LDL yli 3 mmol/l, triglyseridit yli 2 mmol/l, HDL alle 1 mmol/l​

Kohonnut verensokeri ja esidiabetes​

Paastosokeri 6,1–6,9 mmol/l, HbA1C 43–47 mmol/mol, sokerirasitustesti 2 h arvo 7,8–11 mmol/l​

Epäterveelliset ruokailutottumukset​

Ravintoköyhä ruokavalio, joka sisältää paljon epäterveellisiä rasvoja tai sokereita.

Uni- ja lepohaasteet​

Krooninen unen puute tai huonolaatuinen lepo.

Pitkäaikainen stressi ja mielenterveyden haasteet​

Jatkuva stressi, joka vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Nikotiinin, alkoholin tai muiden aineiden käyttö​

Tupakoinnin, alkoholin tai päihteiden säännöllinen käyttö​

Pohteella on laadittu muistilista ammattilaisen työn tueksi elintapasairauksien riskitekijöiden tunnistamiseen. Muistilista auttaa myös DM II -riskissä olevien tunnistamisessa ja alkoholin riskikäytön mini-intervention todennuksessa, mikä näkyy HYTE-kertoimessa. Lisätietoa HYTE-kertoimesta löydät THL:n verkkosivulta.