Talous

Tältä sivulta löydät tietoa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen taloudesta.

Rahoitus

Hyvinvointialueiden rahoitus on yleiskatteista eli alueet päättävät itse, miten ja mihin rahat käytetään lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö päättää hyvinvointialueiden saaman rahoituksen tiettyjen kriteereiden perusteella. Rahoitus tarkistetaan vuosittain.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen vuosibudjetti on noin 2,3 miljardia euroa vuonna 2025. Siitä valtion osuus on noin 2 miljardia euroa. Loppu koostuu asiakasmaksuista ja muista toimintatuloista.


Investoinnit ja lainanottovaltuudet

Investoinnilla tarkoitetaan hankintaa, jota voidaan hyödyntää toiminnassa useampana vuotena tai joka tuottaa tuloa useampana vuonna. Pohteella investoinneiksi luetaan ne hankinnat, joiden hinta-arvio ylittää 10 000 euron pienhankintarajan.

Hyvinvointialue saa ottaa pitkäaikaista lainaa vain investointisuunnitelman mukaisten investointien rahoittamiseksi.

Talousarvio ja -suunnitelma

Hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta sekä niiden rakenteesta ja sisällöstä on säädetty laissa.

Aluevaltuuston on kunkin vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä hyvinvointialueelle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio, jossa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä aluevaltuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi.

Aluehallitus hyväksyy talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelman.

 


Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma

Pohteella on laadittu tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma vuosille 2024–2026, jotta taloutta voidaan tasapainottaa ja lainanhoitokykyä parantaa. Ohjelman on hyväksynyt aluevaltuusto 20.11.2023.

Ohjelman tavoitteena on uudistaa rakenteita ja toimintamalleja siten, että alueen asukkaille ja muille sidosryhmille voidaan tarjota vaikuttavia palveluja, riittävä henkilöstö turvataan ja talouden kantokykyä parannetaan. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteet on huomioitu talousarviossa.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma koostuu kolmesta kokonaisuudesta

  1. Sote-järjestämissuunnitelman päivittäminen
  2. Pelastustoimen tasapainotustoimet
  3. Hallintoon, tukipalveluihin ja maksuihin liittyvät tasapainotustoimet

Vuoden 2025 lainanottovaltuuden ehtona oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittäminen. Pohteen osalta päivittäminen tarkoittaa, että 20.11.2023 hyväksytyn ohjelman lisäksi seuraavat aluevaltuuston hyväksymät toimenpiteet etenevät:

  • Sote-järjestämissuunnitelman tarkentaminen koskien Raahen ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä (aluevaltuusto 17.6.2024, 58 §)
  • Sote-järjestämissuunnitelman tarkentaminen koskien Oulaskankaan sairaalaa (aluevaltuusto 29.10.2024, 101 §)
  • Sote-järjestämissuunnitelman tarkentaminen koskien sosiaali- ja terveyskeskusten palveluverkostoa (aluevaltuusto 29.10.2024, 102 §)
  • Sote-järjestämissuunnitelman tarkentaminen koskien OYS-sairaalapalvelut ja ensihoito -toimialueen tuottavuustoimia (aluevaltuusto 18.11.2024, 114 §)

Lisäksi lainanottovaltuuden ehtona olevassa tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivityksessä huomioidaan taloussuunnitelmaan 2025–2027 kirjatut toimialueiden strategisen tason toimenpiteet.

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimeenpanoa seurataan kuukausi- ja osavuosikatsauksissa sekä valtiovarainministeriölle toimitettavissa puolivuotisraporteissa. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteiden suunnitelman mukaisella etenemisellä on olennainen vaikutus myös talousarviossa asetettuihin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin. Mahdolliset poikkeamat tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman tavoitteiden toteutumisessa on huomioitava myös talousarvion sitovissa tavoitteissa.


Tilinpäätökset ja osavuosikatsaukset

Hyvinvointialueen on tuotettava tietoja hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta hyvinvointialueen ohjausta, johtamista ja seurantaa varten. Hyvinvointialueen on toimitettava tilinpäätös-, osavuosikatsaus- ja kustannustiedot sekä muualla laissa tai lain nojalla säännöllisesti toimitettavaksi edellytetyt taloustiedot Valtiokonttorille yhteen toimivuuden edellyttämässä muodossa.

Aluehallitus raportoi aluevaltuustolle talousarvion toteutumisesta neljännesvuosittain.

  1. osavuosikatsaus ajalta 1.1.–31.3.
  2. osavuosikatsaus ajalta 1.4.–30.6.
  3. osavuosikatsaus ajalta 1.7.–30.9.
  4. osavuosikatsaus ajalta 1.10.–31.12. osana tilinpäätöstä ja toimintakertomusta

Hyvinvointialueen tilinpäätös tulee käsitellä aluehallituksessa maaliskuun loppuun mennessä ja aluevaltuustossa kesäkuun loppuun mennessä.

Konserniyhteisöjen tavoitteiden toteutuminen raportoidaan kesäkuun osavuosikatsauksessa ja tilinpäätöksessä.