Sosiaalityö
Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä
Monialainen osaamisen tuki lastensuojelun sosiaalityössä -hanke lyhyesti
Hankkeessa pyrimme vahvistamaan lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän osaamista ja asiantuntijuutta sekä syventämään yhteistyötä lapsen ja hänen läheis- ja ammattilaisverkostonsa kanssa entistä vaikuttavamman työskentelyn toteutumiseksi. Yksi hankeemme keskeisistä tavoitteista on ehkäistä ja vähentää 12–17-vuotiaiden lasten sijoituksia kodin ulkopuolelle. Tavoitteena on, että sosiaalityöntekijä tunnistaa varhaisessa vaiheessa sijoituksen riskin ja pystyy vahvalla osaamisen tuella tukemaan lasta avohuollon keinoin.
Hankkeen aikana rakennamme lastensuojelun avohuoltoon monialaisen ja jalkautuvan toimintakäytännön, joka perustuu systeemiseen ajatteluun ja työotteeseen. Sosiaalityöntekijä saa monialaiselta jalkautuvalta tiimiltämme konsultaatiotukea sekä konkreettista ohjausta tilanteissa, joissa pohditaan 12–17-vuotiaan lapsen sijoitusta tai lapsi on sijoitettuna avohuollon tukitoimena tai kiireellisesti.
Monialainen jalkautuva tiimimme tarjoaa sosiaalityöntekijöille konsultaatio- ja reflektiotukea sekä erilaisia työskentelyä tukevia välineitä ja käytäntöjä. Myös lapset verkostoineen voivat osallistua monialaisen osaamisen tuen tiimin tapaamisiin yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa.
Monialaisen osaamisen tuen tiimissämme työskentelee kehittäjäsosiaalityöntekijä, perheterapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Tiimin kokoonpanoon voidaan tarpeen mukaan lisätä kokemusasiantuntijoita ja muita asiantuntijoita. Tämä monialaisuus varmistaa, että tiimi pystyy tarjoamaan moniammatillista tukea ja asiantuntemusta muun muassa lastensuojelun lainsäädännön, mielenterveys- ja päihdetyön sekä perheterapeuttisen osaamisen äärellä.
Jalkautuva monialainen tiimimme tarjoaa konsultaatiotukea koko Pohteen lastensuojelun sosiaalityöntekijöille sekä läsnä että etäyhteyksin. Tämä joustavuus mahdollistaa sen, että tuki on saatavilla juuri silloin ja siellä, missä sitä eniten tarvitaan.
Hankkeessa kehitämme myös työvälineen riskitilanteen ja vaativan tuen tarpeen arviointiin sekä hyödynnämme asiakaskokemus- ja osallisuusmittareita lapsen ja perheensä osallisuuden edistämiseksi.
Hankkeen tavoitteet
- Lapsen ja nuoren osallisuuden, läheis- ja ammattilaisverkostojen kanssa tehtävän työskentelyn sekä kohtaamisen ja suhdeperustaisen työskentelyn vahvistaminen lastensuojelun avohuollossa. Lapsen ja nuoren osallisuuden ja kokemusten huomiointi. Tarkoituksena on, että avohuollon työskentely on oikea-aikaista, asiakkaan tarpeenmukaista ja vaikuttavaa.
- Vahvistaa lastensuojelun avohuollon työskentelyä ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän osaamista ja asiantuntijuutta sekä lastensuojelun laatua.
- Kehittää monialaisen jalkautuvan tiimin työskentelyä ja rakennetta koko Pohteen alueelle tukemaan lastensuojelun avohuollon työskentelyä, vahvistamaan yhdessä tekemistä sekä turvaamaan vaikuttavaa moniammatillista asiantuntijuutta asiakastyössä. Tarkoituksena on yhtenäistää lastensuojelun toimintaa ja lainsäädännön yhteistä tulkintaa koko alueella. Luoda monialainen ja yhteensovittava tiimikäytäntö.
- Kehittää työskentelyn aikana tunnistamisen työväline riskitilanteen ja vaativan tuen tarpeen tunnistamiseen, kuten sijoitustilanteessa. Kehitetään vaikuttavuuden arviointia.
Kohderyhmä
Hankkeen kohderyhmä on kaksitasoinen:
- Varsinainen kohderyhmä: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijät ja lastensuojelun avohuollon tiimit. Hanke keskittyy erityisesti näiden ammattilaisten osaamisen ja työskentelyn tukemiseen.
- Välillinen kohderyhmä: Lastensuojelun avohuollon asiakkaana olevat 12-17-vuotiaat lapset ja nuoret, joiden tilanteessa pohditaan sijoituksen mahdollisuutta tai jotka ovat sijoitettuna avohuollon tukitoimena tai kiireellisesti. Lisäksi välillisenä kohderyhmänä ovat näiden lasten ja nuorten läheisverkostot sekä muut ammattilaisverkostot.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeesta viestitään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohteen) omissa viestintäkanavissa, nettisivuilla sekä sosiaalisen median alustoilla. Verkostoyhteistyö hankkeessa tarkoittaa laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Hankeviestintämme pohjautuu systeemisen työotteen periaatteisiin ja arvomaailmaan.