Korona

Täältä löydät alueemme koronavirusepidemiaa koskevat ohjeet.

Lue lisää alta

Ajankoh­taista koronasta (COVID-19)

Koronavirustartunnan oireet

Koronavirustartunnan oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, epätavallinen väsymys, lihaskipu, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.

Korona (covid-19 ) ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti, vaan se on yksi virus muiden joukossa, joten voit mennä töihin, kouluun ja varhaiskasvatukseen, kun olet työkuntoinen. Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Voit lukea lisää koronasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivustolta. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa Omaolo.fi.

Koronanäytteenottoon hakeutuminen

Terveydenhuollossa tehtävää koronanäytteenottoa ei suositella, jos oireesi ovat lieviä. Hakeudu koronanäytteenottoon, jos kuulut riskiryhmään tai olet raskaana. Voit pyytää lähetteen koronanäytteenottoon lääkärin tai hoitajan vastaanotolta.

Koronarokotus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta sitten, kun se saa myyntiluvan.

Koronan perusrokotesarjaa tarjotaan Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta, ja 60–64-vuotiaille neljää rokoteannosta. Tehosteannoksilla tarkoitetaan perusrokotesarjan ja sairastettujen tautien lisäksi annettavia rokoteannoksia, jotka ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla vaihtelee ryhmittäin ja tilanteittain.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa myöhemmin, milloin syystalven 2023 tehosteannosta aletaan antaa. Korona- ja influenssarokote annetaan samalla rokotuskerralla. Rokotukseen varataan aika omasta terveyskeskuksesta.