Kehittämishankkeet
Monimuotoisella alueella tehdään laajasti kehittämistyötä. Tällä sivulla esittelemme meneillään olevat kehittämishankkeet.
Lue lisää altaMeneillään olevat hankkeet
Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon ja palveluun pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä.
Hankkeessa puretaan koronavirustilanteen aiheuttamaan hoito-kuntoutus ja palveluvelkaa sekä vahvistetaan työkyvyn tukea ja työllistymisen tukea etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta.
Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.
Hankekokonaisuuden päätavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja kustannusvaikuttavuutta edistämällä hyvien toimintatapojen tutkimusta, sekä kehittää tehokkaita hoito-, seuranta- ja analyysimenetelmiä.
Hankekokonaisuus koostuu kahdesta eri itsenäisestä osatutkimuksesta; Aikuissosiaalityön menetelmien vaikutukset ja Mentalisaatioon pohjautuvan terapian vaikutukset osana porrasteista mielenterveyspalvelujärjestelmää.
Hankekokonaisuuden päätavoitteena on, että kaikki asiakasryhmät saavat laadukkaita, vaikuttavia ja tarpeensa mukaisia sosiaali- ja terveyspalveluja oikea-aikaisesti ja oikeassa paikassa Pohteen alueesta riippumatta.
Hankkeessa jatketaan Pohteen alueella aloitetun hoidon jatkuvuusmallin implementointia, omalääkärien ja omahoitajien nimeämistä, työparityöskentelyn kehittämistä ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä kuntoutuspalveluiden integroimista hoidon jatkuvuusmalliin. Hankkeessa selvitellään sosiaalipalveluiden integroimista hoidon jatkuvuusmalliin. Hankkeessa kehitetään ja käyttöönotetaan hoidon jatkuvuutta tukevia digitaalisia järjestelmiä digitaaliseen sote-keskukseen ja Pohteen asiakas- ja potilastietojärjestelmään sekä vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista hoidon jatkuvuusmallissa.
Vakiinnuttamisraha on jaettu toimialueille ja toimialueet ovat osoittaneet saamansa rahoituksen eri osakokonaisuuksille, joita on useita kymmeniä. Pääosa vakiinnuttamisrahasta tullaan käyttämään sote-kiinteistöjen vuokramenojen kattamiseen, ict-järjestelmien kehittämiseen palvelemaan hyvinvointialueen tarpeita sekä palvelutuotannon kehittämiseksi toimivan integraation varmistamiseksi ja muun muassa hoitoon pääsyn kehittämiseksi lainsäädännön määräysten edellyttämällä tavalla.
Osaamisen tukikeskus (OT-keskus) on valmisteilla oleva palvelurakenne, jonka tarkoituksena on tukea erityisen vaikeiden kysymysten ratkaisuja siellä, missä lapsia, nuoria ja perheitä kohdataan ja haasteet ilmenevät.
Kehittämistoiminnan tehtävänä on edistää alueen sotepalvelutuotannon uudistumista ja parantaa asukkaille tarjottavien palvelujen lisäksi toiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Kehittämistyö perustuu strategisiin valintoihin. Hankkeiden merkitys kehittämistyössä ja sen resursoinnissa on erittäin suuri.
Päättyneet hankkeet
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita.
Peruspalveluja kehitetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa.
Ohjelman tarkoituksena on perustaa Suomeen laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia, joista ihminen saa tarvitsemansa avun yhden yhteydenoton kautta.
Rahapeliongelman hoidon ja tuen kehittämisen alueellinen tuki
Toimintamallin tavoitteena on tukea moniammatillisella yhteistyöllä vakavilla tai toistuvilla rikoksilla oireilevia 12–29-vuotiaita nuoria ja heidän perheitään.