Pohteen työllistymis- ja osaamispolut

Lue lisää alta

EU-lippu ja Euroopan unionin osarahoittama -teksti.

Edistetään maahanmuuttajien, osatyökykyisten ja työttömien työnhakijoiden osaamista, työkykyä ja mahdollisuuksia työllistyä
  • Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittama ryhmähanke ja sitä rahoitetaan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 rahoitusohjelmasta
  • Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen koordinoimaan hankkeeseen osallistuvat osatoteuttajina Koulutuskuntayhtymä OSAO, Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk), Diakonia-ammattikorkeakoulu (DIAK) ja Oulun Yliopisto (OY)
  • Hankeaika 1.10.2024-31.5.2027

Sosiaali- ja terveysalan työvoimapula on tunnistettu ongelma. Henkilöstön saatavuus on haaste myös jatkossa, ellei aktiivisesti kehitetä uusia työn tekemisen muotoja, olosuhteita ja alan vetovoimaisuutta.

Sote-palvelujen turvaamiseksi tarvitaan riittävästi osaavaa ja työkykyistä henkilöstöä. Erityisesti ikäihmisten palvelut ovat alue, missä tarvitaan entistä enemmän työntekijöitä sekä laaja-alaista osaamista.

Pohjois-Pohjanmaan alueella on työttömiä työnhakijoita hieman enemmän kuin Suomessa keskimäärin. On tarpeellista tunnistaa potentiaalisia työntekijöitä ja kehittää heille heidän työkykyään ja osaamisen tarpeita tukevia työllistymis- ja osaamispolkuja. Näin pystytään mahdollistamaan työllistyminen sote-alalle.

Hankkeen päätavoitteet ja kohderyhmä

Tavoitteena on edistää maahanmuuttajien, osatyökykyisten, työttömien työnhakijoiden osaamista, työkykyä ja mahdollisuuksia työllistyä Pohteelle. Lisäksi parannetaan työssäpysymisen edellytyksiä. Tavoitteena on luoda uudistuvia työntekemisen muotoja, edistää sote-alalle integroitumista, työn ja työntekijöiden kohtaantoa ja ammatillista liikkuvuutta. Hankkeessa vastataan sosiaali- ja terveysalan henkilöstöpulaan. Lisäksi hankkeessa on tavoitteena edistää myönteistä johtamis- ja organisaatiokulttuuria osaamiseltaan ja työkyvyltään erilaisia työntekijöitä ja uudistuvia työntekemisen muotoja kohtaan.

Hankkeen toimenpiteet

Toimenpiteet kohdennetaan erityisesti Pohteen Ikäihmisten palvelujen toimialueelle. Toimenpiteet toteutetaan viiden osatoteuttajan yhteistyönä.

Toimenpiteitä ovat

  1. Alueellisen yhteistyöverkoston rakentaminen,
  2. uudistuvien työntekemisen muotojen suunnittelu ja potentiaalisten valmennettavien asiakasprofilointi sekä
  3. työllistymis- ja osaamispolkujen kehittäminen ja niiden testaaminen.

Pilotoitavia työn tekemisen muotoja sekä työllistymis- ja osaamispolkuja kehitetään vahvasti myös yhteistyössä toimialueen gerontologisen asiantuntijan kanssa. Kokonaisuuden onnistumisen kannalta on tärkeää varmistaa toimintamallin juurtumisen edellytykset, ja tätä työtä teemme alusta lähtien kehittävän käyttöönoton periaattein. Se muodostaa hankkeessa yhden työpaketin.

Hankkeen tulokset ja vaikutukset

Tuloksena on toimintamalli, jonka osana ovat asiakasprofilointi, räätälöidyt työllistymis- ja osaamispolut, mentorointiohjelma ja toimijoiden yhteistyöverkosto. Toimintamalli edistää maahanmuuttajien, osatyökykyisten työttömien työhakijoiden ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevien henkilöiden osaamista, työllistymistä, työhön palaamista ja työssä pysymistä sosiaali- ja terveysalalla.

Sote-alan työn tekemisen kulttuuri muuttuu – uuden yhteisöllisen osaamisen myötä – suvaitsevammaksi ja asenteeltaan myönteisemmäksi osaamis- ja työkyvyltään erilaisia työntekijöitä ja työtehtäviä kohtaan. Sosiaali- ja terveysalan esihenkilöiden osaamisen ja työkykyjohtamisen osaaminen vahvistuu.

Välillisinä vaikutuksina sote-alan vetovoimaisuus työnantajana paranee ja henkilöstöpula helpottuu.

Työkyvyn tuen palvelujen kehittäminen RRP2-hanke, Pohteen työllistymis- ja osaamispolut -hanke
Saara Penttilä
Projektipäällikkö
saara.penttila (at) pohde.fi