- Etusivu
- Tietoa meistä
- Kehittäminen ja innovaatiot
- Kehittämishankkeet
- Kestävän kasvun ohjelma 5
Kestävän kasvun ohjelma 5
Kestävän kasvun ohjelma 5 -kehittämishankkeessa toteutetaan Kanta-pilotti ja siihen liittyvät työpaketit sekä kehitetään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen mielenterveyspalveluja ja yhteensovitetaan alueen työterveyshuollon toimijoiden palveluketjuja.
Kanta-pilotin ja työterveyden osiot
Hankkeen verkkosivut on päivitetty 20.5.2025.
Hanke jakautuu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella kahteen kehittämisosioon.
Hankkeessa toteutetaan Kanta-pilotti sekä kuvattujen työpakettien mukaiset tuotokset. Hankkeen työpaketit: 1) Hoidon tarpeen arvioinnin (HTA) merkintä -asiakirjan pilotointi ja käyttöönotto tuotannossa ja 2) Hoitoonpääsyn seurantaan liittyvien potilastietojärjestelmän toiminnallisuuksien edistäminen.
HUS:n hallinnoima hankeosio: ”Terapiat etulinjaan – toimintamalli työterveyshuollon tukena ja hyvinvointialueyhteistyön edistäjänä”, jossa Pohde toimii osatoteuttajana. Pohteen rooli hankeosiossa on kehittää alueen mielenterveyspalveluja ja yhteensovittaa alueen työterveyshuollon toimijoiden palveluketjuja.
- Hankeaika 4.9.2024 -31.12.2025
Hankkeen tausta
Kansallisesti yhtenäiset ja käytäntöä tukevat toimintamallit ja -ohjeet auttavat hyvinvointialueita parantamaan lakisääteisten hoitoonpääsytietojen laatua ja yhtenäisyyttä. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on tunnistettu yhtenäistämistarvetta muun muassa hoidontarpeen arvioinnin toteuttamisessa ja dokumentoinnissa. Pohteella ollaan ottamassa vaiheittain käyttöön yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä (Esko).
Vuonna 2019 mielenterveyden häiriöt nousivat ensimmäistä kertaa yleisimmäksi syyksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisessä ja ne ovat nykyään yleisin sairauspäivärahan syy. Useimmat mielenterveyden häiriöt reagoivat hoitoon alkuvaiheessa kohtalaisen hyvin, kun taas pitkittyessään ne muuttuvat usein vaikeammin hoidettaviksi. Hoidon onnistumisen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että asianmukainen hoito aloitetaan nopeasti. Tarve lisätä työterveyshuollon osaamista ja mahdollisuuksia tarjota nopeasti alkavia, vaikuttavia mielenterveyspalveluja on suuri, samoin kuin tarve sovittaa potilaslähtöisesti ja tehokkaasti yhteen työterveyshuollon ja hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluja. Terapiat etulinjaan – toimintamallin palvelut ovat jo käytössä kaikilla hyvinvointialueilla.
Hankkeen kohderyhmät
Kanta-pilotti
Pilotti toteutetaan yhteistyössä Kelan, THL:n, tietojärjestelmätoimittaja Esko Systems Oy:n, Pohteen asiantuntijoiden sekä palvelutuotannon ammattilaisten kanssa. Pilotti toteutetaan alueella Esko-potilastietojärjestelmän käyttöönoton ensimmäisissä vaiheissa ja rajautuu ensimmäisiin käyttöönottokuntiin. Hanke-osion kohderyhmänä ovat ensimmäisten Esko-potilastietojärjestelmän käyttöönottokuntien asukkaat ja alueella työskentelevä Pohteen henkilöstö.
Työterveyden mielenterveyspalvelujen kehittämisosio
Hankeosion kohderyhminä ovat
- hankkeeseen mukaan lähteneiden työterveyshuollon toimijoiden johto ja henkilökunta
- hyvinvointialueen perustason mielenterveyspalvelut, työterveyshuollon yhteistyöstä ja psykiatriasta vastaavat tahot
- Työterveyslaitos, Sosiaali- ja terveysministeriö, eläkevakuuttajat (KEVA, Varma), työmarkkinaosapuolet (SAK, EK) ja akateemiset alan asiantuntijat (Helsingin ja Tampereen yliopistot)
Hankkeen kesto
Hanketyötä tehdään ajalla 4.9.2024 -31.12.2025.
Hankkeen tavoitteet
Kanta-pilotti
Asiakas- ja potilastietojärjestelmän yhteiskehittämisellä ja järjestelmän (Esko) käyttöönottamisella
- edistetään ammattilaisten tietojärjestelmä- ja kirjaamisosaamista
- yhdenmukaistetaan asiakas- ja potilaskontakteihin liittyviä kirjauksia
- kehitetään tiedon laatua ja yhtenäisyyttä lisäten osaltaan tiedolla johtamisen mahdollisuutta
- helpotetaan henkilöstön työskentelymahdollisuuksia Pohteen eri yksiköissä
- parannetaan asukkaiden tiedonsaantia liittyen heidän saamiinsa Pohteen palveluihin
Työterveyden mielenterveyspalvelujen kehittäminen
Hankkeessa rakennetaan koko Suomen kattava, työterveyshuollon henkilökunnalle ja muille työssä käyvää väestöä hoitaville ammattilaisille sovellettu mielenterveyden häiriöiden tunnistamisen ja omahoidon koulutus ja digitaalisten työelämätekijät huomioivien omahoitojen kokonaisuus. Kehittäminen toteutetaan osana olemassa olevia digijärjestelmiä.
Hankkeessa toteutetaan kansallinen työterveyshuollon toimijoiden koulutushanke ja siihen liittyvä hyvinvointialueiden kehittämishanke, jossa nivotaan yhteen työterveyden ja hyvinvointialueiden mielenterveyden palveluketjuja.
Työterveyden mielenterveyspalveluja kehittämällä digituettu hoitoon ohjaus ja intervention suunnittelu
- helpottaa ja sujuvoittaa ammattilaisen tekemää asiakasohjausta
- yhdenmukaistaa ja nopeuttaa asiakkaalle soveltuvimman avun saantia