Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonta.
Valvonta
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen valvonta on palvelun järjestäjän ja tuottajan omavalvonnan ja valvontaviranomaisen toteuttaman valvonnan kokonaisuus.
Lue lisää altaSosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan kokonaisuus
Aluehallintovirastot ja Valvira valvovat hyvinvointialueiden järjestämistehtävän toteutumista ja palvelujen toteutumista.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen valvonnassa korostuu hyvinvointialueen ja palveluntuottajien oma vastuu toiminnan asianmukaisuudesta ja tuottamiensa palvelujen laadusta sekä asiakas- ja potilasturvallisuudesta.
Jokaiselle toimijalle määritetään omavalvonnassa vastuut, velvollisuudet ja vaikuttamisen väylät.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki velvoittaa hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan laatimaan vastuulleen kuuluvista tehtävistä ja palveluista omavalvontaohjelman.
Omavalvontaohjelmaa toteutettaessa hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan on erityisesti varmistettava palvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden yhdenvertaisuus. Lisäksi omavalvonnan keinoin tulee huolehtia tehtävien lainmukainen hoitaminen ja sopimusten noudattaminen.
Pohjois-Pohjanmaan valvontayksikkö kuuluu hyvinvointialueen hankinta, hallinta, ohjaus ja valvonta palvelualueeseen
Valvontayksikkö vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sopimus- ja viranomaisvalvonnasta sekä tukee ohjauksen ja neuvonnan keinoin omavalvonnan toteuttamista.
Valvontayksikössä kehitetään Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen neuvonta, ohjaus- ja valvontakäytäntöjä.
Yhteystiedot
Pelastustoimen valvonta ja omavalvonta
Pelastustoimen järjestämislain mukaan hyvinvointialueet vastaavat pelastustoimen palvelujen järjestämisestä alueellaan.
Hyvinvointialueiden on tässä tehtävässään varmistettava omavalvonnalla pelastustoimen palvelujen lainmukaisuus sekä palvelujen saatavuus, laatu ja vaikuttavuus.
Aluehallintovirastot valvovat pelastustoimen palvelujen toteutumista, mutta siten, että hyvinvointialueen toteuttama omavalvonta on ensisijaista.
Omavalvonnan toteutus esitetään pelastustoimen järjestämislain mukaisessa hyvinvointialueen omavalvontaohjelmassa.
Pelastustoimessa jokainen organisaatiotaso vastaa omavalvonnasta osaltaan. Tämän lisäksi omavalvontaa tehdään keskitetysti omavalvontaohjelmassa tarkemmin kuvatulla tavalla.
Pelastustoimen omavalvontaohjelma (PDF)